1- بازرسی روزانه
اولین و مهمترین عامل که ممکن است نقش بهسزایی در خرابی و مشکلات لیفتراک داشته باشد عدم بازرسی روزانه لیفتراک میباشد. اپراتور لیفتراک وظیفه دارد قبل از هر شیفت کاری نسبت به چک کردن ظاهری لیفتراک اهمیت قائل شود و در صورت وجود مورد خاصی سهل انگاری ننموده و مراتب را جهت پیگیری و برطرف کردن موارد به واحد تعمیرات و نگهداری ارجاع نماید.
۲- بازرسی هفتگی و ماهانه
علاوه بر بازدید روزانه لیفتراک که توسط اپراتور و به صورت ظاهری چک میشود واحد نگهداری لیفتراک هر شرکت موظف است با توجه به ساعت کارکرد لیفتراک در هر شیفت بازدیدهای هفتگی یا ماهانه از دستگاه انجام دهد و نسبت به تعویض قطعات مصرفی سر موقع و چک کردن سطوح آب و روغن قسمتهای مختلف دستگاه حساسیت به خرج دهد و نسبت به مواردی که در ادامه به آن اشاره میکنیم که ممکن است باعث خرابی لیفتراک شود اهمیت قائل شوند.
۳- نوسانات دما
هر لیفتراک ممکن است در مناطق جغرافیایی مختلف و با دمای هوای متفاوت یا شرایط نظیر هوای شرجی مشغول به کار باشد و نوسانات دما ممکن است باعث خرابی هایی از قبیل کم شدن آب رادیاتور در هوای گرم و در نتیجه جوش آمدن آب رادیاتور و به مرور آسیب رسیدن به موتور لیفتراک گردد و یا نداشتن ضد یخ در محیط سرد باعث یخ زدگی آب و ایجاد خسارت و مشکل برای رادیاتور شود.
۴- خرابی مکانیکی
اگر سیستم گیربکس لیفتراک دچار مشکل شود لیفتراک از حرکت باز میماند. بنابراین برای جلوگیری از این موضوع بهتر است روغن گیربکس لیفتراک به موقع تعویض گردد و در صورت مشاهده موارد جزئی سریعا نسبت به رفع مشکل اقدام گردد تا گیربکس به صورت کامل از کار نیفتاده و هزینه های بالاتری را در بر نگیرد.
بدون دیدگاه